TV: Ta hand om kulorna killar
Publicerad: 2015-10-13
TV

Var femte man i Sverige skulle inte göra någonting mer än att hoppas på en förbättring om han upplever ohälsa och var sjunde man skulle uppsöka en läkare. Det visar en YouGov-undersökning som SHL och organisationen Movember Foundation låtit göra i september 2015. Om det var upp till de svenska kvinnorna skulle var tredje man i den situationen få skjuts till en läkare.

I undersökningen ställs frågan: ”Vad skulle du mest troligt göra om du eller din man/partner/sambo under några veckor upplevde erektionsproblem och smärtor i ryggen?” Var femte man skulle inte göra någonting mer än att hoppas på förbättring och endast var sjunde man skulle besöka en läkare. Om det var upp till de svenska kvinnorna skulle var tredje man i den situationen få skjuts till en läkare.

I undersökningen efterfrågades också: "Vad skulle du mest sannolikt göra om du eller din man/partner/sambo upplevde ömhet eller svullnad i testiklarna/testikeln?" I det fallet skulle 39 procent av männen söka läkarhjälp, men mer än var sjätte man skulle vänta och hoppas på att problemet försvann av sig själv. 64 procent av kvinnorna skulle skicka deras man till en läkare.

– Dessvärre är män inte särskilt benägna till att uppsöka läkarhjälp. Utöver det är män inte heller särskilt intresserade av att tala om hälsorelaterade problem med vänner eller familj, säger Max Vere-Hodge, kampanjansvarig för Movember Foundation i Sverige.

”I genomsnitt avlider män fyra år tidigare än kvinnor”

Hela SHL med spelare, ledare och domare samt SICO deltar i Movember Foundations kampanj 2015 och det finns många anledningar till det. Som SHL:s Movemberlagkaptener säger i en film som släpps idag: ”I genomsnitt avlider män fyra år tidigare än kvinnor”. Det är ett mönster som ishockeyspelarna, ledarna och domarna vill hjälpa till att ändra på. 

– Många känner till Rosa Bandet till förmån för bröstcancer men Movember är relativt nytt för många. Därför känns det extra roligt att vi tillsammans genom gemensamma aktiviteter, från att odla mustasch till att driva insamlingar kan hjälpa till att sprida Movember kampanjen och bidra till en bra sak. Projektet Movember känns extra viktigt för mig då en familjemedlem till mig drabbats av prostatacancer, säger Cristopher Nihlstorp, Movember team-captain Växjö Lakers.

– Det är viktigt att tänka på sin hälsa när man lever på sin sport och att vara med och tydliggöra problem kring mäns hälsa. För att uppmärksamma detta bidrar ishockeyspelarna till att hjälpa till så att alla män lever längre, friskare och kan få ett lyckligare liv. Att SHL och klubbarna nu engagerar sig är ett bra kvitto på att ishockeyspelarna gjort en skillnad som nu blir ännu större tillsammans, säger Erik Zachrisson, SICO.


Text: Johanna Hemming, SHL

PR & Kommunikation Carolina Toresson