Inför Karlskrona – Växjö
Publicerad: 2017-11-14
Inför
Äntligen drar SHL:s grundserie igång igen efter landslagsuppehållet. Ikväll gästar Växjö Lakers NKT Arena och Karlskrona efter nio dagar utan SHL-hockey.

Landslagsuppehållet är över och SHL:s grundserie kan äntligen fortsätta efter nio långa dagar utan SHL-matcher. Innan uppehållet besegrade Växjö Skåneklubben Rögle i ett back-to-back-möte och gick därmed upp i serieledning inför uppehållet. De två segrarna mot bottenlaget innebar också att Lakers vunnit fem raka matcher och är således ett av seriens absolut mest formstarkaste lag.

Inför kvällens bortamatch mot Karlskrona är Lakers serieledare med 36 inspelade poäng på 16 matcher. Tvåan Färjestad har samma poäng som Lakers, men sämre målskillnad och dessutom en match mer spelad. Duon är i sin tur fyra poäng före trean Djurgården.

Kvällens motståndare, Karlskrona, har haft en tung första tredjedel av grundserien och ligger först på en trettondelplats i tabellen med sina 15 poäng på 16 matcher. Man har endast Rögle bakom sig i tabellen, som har fyra poäng färre och en match mindre spelad än Karlskrona. Karlskrona har dock bara en poäng upp till tolvan Mora och elvan Brynäs.

Karlskrona föll senast borta mot Linköping med 2-5, men dessförinnan lyckades man hemmabesegra Örebro med tennissiffrorna 6-3. Faktum är att trepoängaren i lagets senaste hemmamatch var den första segern under ordinarie speltid sedan den 28 september då Linköping besegrades med 4-2. Karlskrona har hunnit spela nio matcher däremellan.

Mötet mellan Karlskrona och Växjö ikväll blir det tredje under säsongen lagen emellan. De två första matcherna spelades 13 och 14 oktober i ett så kallat back-to-back-möte där Lakers vann båda tillställningarna. När det vankades match i VIDA Arena vann Växjö med klara 5-0 efter att Tuomas Kiiskinen såväl öppnat som avslutat målskyttet i matchen. Däremellan gjorde Liam Reddox, Janne Pesonen och Pontus Netterberg mål. Dagen efter, när de möttes i Karlskrona, ledde hemmalaget med 1-0, men inom loppet av fem minuter och 17 sekunder i slutet av den tredje perioden vände Lakers på steken genom tre raka mål av Andrew Calof, Oliver Bohm och Brendan Shinnimin.

Växjö har en fantastisk plusstatistik på Karlskrona sedan dom gick upp i SHL för ett par år sedan. Nio av de tio matcherna lagen emellan i högsta serien har slutat med Lakers-vinst. Den enda förlusten kom under fjolårssäsongen där Karlskrona lyckades vinna på straffar med 3-2 i VIDA Arena. På de tio matcherna mot Karlskrona i SHL-sammanhang har Lakers gjort hela 42 mål och endast släppt in tolv. Ser man till de fem senaste mötena har Växjö 20-2 i målskillnad och fem raka trepoängare.

Kvällens match spelas i NKT Arena Karlskrona, Karlskrona, med nedsläpp 19.00.

{!B}