Inför Luleå - Växjö
Publicerad: 2019-09-14
Inför
Den stora dagen är äntligen kommen. I eftermiddag startar årets SHL-säsong där Växjö tar sig an topptippade Luleå på bortaplan under premiärdagen, i en högintressant match.

168 dagar har gått sedan Växjö spelade sin senaste tävlingsmatch. Den 30 mars föll man med 1-4 borta mot Luleå och åkte därmed ur SM-slutspelet 2019 redan i kvartsfinal. I kväll är det äntligen dags för SHL-premiär där Lakers återigen tar sig an Luleå på bortais.

Växjö har gjort en bra försäsong där man framför allt visat upp en väldigt fin offensiv. Lakers hittade nämligen nätmaskerna hela 26 gånger under sina sju träningsmatcher inför säsongen 2019/2020. Fyra av matcherna slutat med vinst och tre med förlust. Samtliga nederlag slutade med uddamålet. Växjö har bland annat besegrat Skånelaget Malmö med 6-3 och fjolårssäsongens SM-guldvinnare, Frölunda, med 4-2.

Luleå, som tog sig till semifinal ifjol, har inför säsongen laddat upp med spel i Champions Hockey League. Norrbottenlaget har hunnit med att spela fyra gruppspelsmatcher där man lyckades vinna tre av bataljerna och toppar därmed sin CHL-grupp och ser ut att lyckas ta sig vidare till slutspel. Tre av de fyra gruppspelsmatcherna har slutat med ett oavgjort resultat där de två senaste har slutat med Luleå-vinst med 5-4 efter förlängning.

Årets SHL-säsong blir Växjös nionde raka i den svenska högsta serien. Det innebär att Lakers spelat åtta premiärmatcher tidigare. Två av dessa premiärmatcher har, precis som årets, inletts med ett möte mot Luleå. Under Växjös debutsäsong i SHL möttes man i Luleå där Växjö lyckades vinna med 3-2 efter straffar. Säsongen 2015/16 möttes man igen, denna gång i VIDA Arena. I den matchen vann gästerna, Luleå, med uddamålet 3-2. Det återstår alltså att se vilket av lagen som tar en 2-1-ledning när det kommer till premiärmatcher i SHL lagen emellan.

Växjö och Luleå möttes hela nio gånger under fjolårssäsongen om man räknar in slutspelet. Luleå vann fem av matcherna och Lakers fyra. Ser man bara till fjolårssäsongens grundseriemöten vann Växjö med 3-1 i matcher.

I afton hoppas vi på en ny vinst mot Luleå och en strålande start på säsongen. Det är, på förhand, en av de svåraste matcherna i höst, men samtidigt en fantastisk utmaning och möjlighet. Räkna med två taggade lag som kommer göra allt för att starta säsongen med en vinst.

Kvällens match spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå, och har nedsläpp 18.00.

Timmy Renud