• Huvudsponsorer

"Kallar oss städpatrullen"

10 februari 2012 16:24

INSIDE LAKERS. VIDA Arena är stor, pampig och ny - men det ligger också hårt arbete bakom att hålla arenan fräsch.


Arenan städas varje dag.

– Det stämmer, vi är här ungefär sex timmar varje dag och städar, och det handlar om alla utrymmen, golv, toaletter, restaurangen och så vidare. Det är verkligen stora ytor, berättar Monika som jobbar för det inhyrda städbolaget.

– När det är match så blir det ännu mer städande. Det är ju fyra våningar i arenan som ska städas, så efter matcher så är vi två stycken som kommer.

Det är nästan 100 toaletter?
- Ja, man blir nästan lite galen när man tänker på det ibland, men det är bara att köra igenom.

Och stora fönster?
- Men de har inte vi hand om. Vi har hand om fönstrena inomhus, men inte de stora fönstrena.

Monika själv kom till Sverige 1988 och har arbetat som lokalvårdare sedan 1990. Det är mestadels hon och kollegan Susanna som städar i VIDA Arena.

– Jag trivs med det. Här i arenan så träffar man väldigt mycket folk också, så det är positivt, säger hon om att vara i just VIDA Arena.

Men det är som sagt stora ytor.

Nyligen hölls också Melodifestivalen i VIDA Arena - ett arrangemang med tre föreställningar över två dagar som krävde en ordentlig städning.

– Vi var här hela fredagen och stora delar av lördagen, det var verkligen mycket att göra.

Och det jobbas även under matcherna. Då handlar det primärt om att se till att det finns påfyllt med papper på toaletterna och inga papperskorgar är överfyllda.

– De brukar kalla oss städpatrullen när vi kommer, säger Monika och skrattar.

– Vi får faktiskt mycket beröm för att vi är här just under matcherna. Många säger att det brukar saknas toalettpapper på många arenor, men att det fungerar mycket bra här. Och det är roligt att höra. Det värmer alltid när man får beröm för det man gör.

Det skräpas ner ganska mycket?
- Så är det, och det är inte bra egentligen, även om jag är glad för det eftersom det skapar jobb. Men visst borde det skräpas ner mindre. Och ärligt talat: barn skräpar ner, men jag tror faktiskt att äldre är värre.

Kunde arenan vara mer städanpassad?
- Nja, det vet jag inte. Hur arenan än hade sett ut så hade den behövts städas, så enkelt är det.