• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 28 November Nov
Torsdag Tor 30 November Nov
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan
Torsdag Tor 1 Februari Feb
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar

Från Barcelona till Växjö

13 april 2012 09:05

Mikael Wigsten är klar som ny J18-tränare i Växjö Lakers och han ser fram emot utmaningen - den största hittills - som han nu ställs inför.


Wigsten kommer närmast från Lenhovda.

– Jag blev uppvaktad av Tobias Björklund under säsongen, men det blev inget konkret förrän säsongen i Lenhovda var över. Jag var nyfiken på Växjö Lakers och på hur genuin den här nya ungdomssatsningen är, för ska jag kasta mig in i något så vill jag att det ska vara seriöst. Det är väldigt enkelt för alla föreningar att säga att de ska ha den bästa juniorverksamheten, det kan vara tomma ord, säger Mikael Wigsten.

– När jag besökte Växjö förstod att det var på allvar. Det är smickrande att bli tillfrågad, men man ställer sig frågan vad man ska tillföra, men jag beslutade mig för att ge det en chans och jag tror jag kan bidra till den här verksamheten.

Karriären som spelare är avslutad, trots åldern, och Mikael har ett tag vetat att det är ledarskap han vill hålla på med.

Faktum är att intresset väcktes när han spelade ishockey i Spanien (!) och tillhörde FC Barcelona (!!).

– Jag hade en kompis som var nere i Spanien och spelade och de behövde förstärkning, så jag var där nere och spelade. Det var väl ingen stor standard på serien, men det fanns lite hockeykultur på vissa ställen och det var framförallt en härlig stämning. Fotbollen är ju i samma förening och det var lite speciellt att komma där i sin Toyota samtidigt som de kom i sin Porsche, säger Mikael och skrattar.

– I Spanien fick jag hjälpa till med ett lag och det var då jag fattade tycke för det här med ledarskap på allvar.

Och det spann du vidare på?
- Ja, jag märkte tidigt att många lyssnade på mig och att jag fick gehör för mina idéer. Där någonstans så tror man väl att man har en karisma (haha), och det tycker jag man behöver som tränare. Som tränare lutar jag mig mot den akademiska biten väldigt mycket. Jag har ingen erfarenhet på det sättet att jag spelat i NHL eller vunnit SM-guld, men jag vet fysiologiskt vad som krävs. Det akademiska är tryggheten i mitt ledarskap. Vad krävs det fysiskt? Vad krävs det mentalt? Jag är detaljorienterad med lite nya idéer.

Är din ringa erfarenhet en nackdel?
- Det hade varit enkelt för föreningen att gå till en gammal NHL-lirare och anställa honom, men bara för att han har lyckats så betyder det inte att han kan få andra att lyckas. Jag känner att jag här tack vare min kompetens och att man verkligen tror på mig, något annat spelar inte så stor roll. Om jag ska göra karriär av det här så måste jag prestera direkt, det är väl den pressen jag känner, men jag inbillar mig att jag klarar av det.

Mikael Wigsten ser fram emot att få arbeta med ungdomar.

– Det ska bli skoj att jobba med killar som är som svampar som bara suger åt sig och som vill någonstans, och som har alla möjligheter att göra det i den här miljön som har alla förutsättningar som behövs. Den sociala verksamheten tar slut i den här åldern - nu handlar det om att ta fram killar som är redo för proffsliv och ett liv i hockeyns finrum. Alla når inte dit, men vi ska börja någonstans och det ska ge ringar på vattnet, säger Mikael som också ser en styrka i Arenastaden.

– Här kommer att finnas elitidrottare i flera idrotter, och massor av kompetens att ta del av. Vi tränare och utövare här har mycket att utbyta med varandra. Jag vill vara en del av den miljö som skapas här.