• Huvudsponsorer

Tor 01 Dec (1 match)
Lör 03 Dec (1 match)
Tor 08 Dec (1 match)
Lör 10 Dec (1 match)
Tis 20 Dec (1 match)
Mån 26 Dec (1 match)
Ons 28 Dec (1 match)
Fre 30 Dec (1 match)
Tor 05 Jan (1 match)
Lör 07 Jan (1 match)
Tor 12 Jan (1 match)
Lör 14 Jan (1 match)
Fre 20 Jan (1 match)
Lör 21 Jan (1 match)
Tor 26 Jan (1 match)
Lör 28 Jan (1 match)
Tis 31 Jan (1 match)
Tor 02 Feb (1 match)
Lör 04 Feb (1 match)
Tor 16 Feb (1 match)
Lör 18 Feb (1 match)
Tis 21 Feb (1 match)
Tor 23 Feb (1 match)
Lör 25 Feb (1 match)
Ons 01 Mar (1 match)
Fre 03 Mar (1 match)
Lör 04 Mar (1 match)
Tis 07 Mar (1 match)

Nyutbildade ordningsvakter

7 december 2011 10:24

Förra helgen genomgick de ordningsvakter som arbetar under Växjö Lakers hemmamatcher en ny utbildning.


Utbildningen är ny och nödvändig.

– Från 1 december 2011 måste alla ordningsvakter som jobbar på högriskmatcher i elitidrottsevenemnag ha en 30 timmarsutbildning på den specifika arena som man jobbar på, säger polisen Patrik Grönberg som höll i utbildningen.

– Det är arbetsmiljöverket som har bestämt att vakterna måste utbildas och ha rätt utrustning och sedan har polisen har fått i uppdrag att ta fram den här utbildningen.

Utbildningen hade arenasäkerhet som fokus, och hur man agerar gentemot folksamlingar.

– Utbildningen har sin grund i särskild polistaktik. Den är grundad i forskning runt om i Europa om hur man bäst ska kunna arbeta med en folksamling för att skapa en så bra och lugn stämning som möjligt. Forskningen går flera år tillbaka, har tittat på stora mästerskap och andra event och har grundat de principer som vi jobbar efter, säger Grönberg.

Allt handlar om hur folksamlingar hanteras. Kommunikation ska användas så långt det går, och i nästa skede handlar det om taktiska metoder: hur man på bästa sätt omhändertar en person i en folksamling (läs mer i faktarutan).

Utbildningen innehåller också information om juridiska rättigheter, arbetsmiljö, arenaförutsättningar och mental förberedelse.

– Jag tyckte att Växjö Lakers ordningsvakter var duktiga och komptenta, de var dukiga på att prata, hade glimten att ögat och är bra på att ingripa på ett taktiskt bra sätt. De är både mjuka och tuffa på samma gång, säger Patrik Grönberg.

Allt handlar om att skapa en säkrare arena för alla.

– Det är det som är syftet. Det kan gå åt skogen under matcher, men vet alla hur de ska agera så kan man skapa en trivsam upplevelse på arenan ändå, säger Grönberg och berättar att utbildningen upprepas en gång varje år.

– Jag vill också tillägga att samarbetet med Växjö Lakers är mycket mycket bra. Arenachefen Jonas Lindqvist har full förståelse för säkerhetens betydelse, vilket är viktigt.

Växjö Lakers hade också direkt effekt av utbildningen. Under matchen mot AIK smällde en person av ett knallskott, men snabbt och smärtfritt plockade ordningsvakterna ut personen ur bortaklacken och arenan.

– Utbildningen handlar om hur man agerar mot individer i en folksamling, och det här var ett bevis på hur det kan fungera i praktiken, säger Patrik Grönberg.