• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 28 November Nov
Torsdag Tor 30 November Nov
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan
Torsdag Tor 1 Februari Feb
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar

Nyutbildade ordningsvakter

7 december 2011 10:24

Förra helgen genomgick de ordningsvakter som arbetar under Växjö Lakers hemmamatcher en ny utbildning.


Utbildningen är ny och nödvändig.

– Från 1 december 2011 måste alla ordningsvakter som jobbar på högriskmatcher i elitidrottsevenemnag ha en 30 timmarsutbildning på den specifika arena som man jobbar på, säger polisen Patrik Grönberg som höll i utbildningen.

– Det är arbetsmiljöverket som har bestämt att vakterna måste utbildas och ha rätt utrustning och sedan har polisen har fått i uppdrag att ta fram den här utbildningen.

Utbildningen hade arenasäkerhet som fokus, och hur man agerar gentemot folksamlingar.

– Utbildningen har sin grund i särskild polistaktik. Den är grundad i forskning runt om i Europa om hur man bäst ska kunna arbeta med en folksamling för att skapa en så bra och lugn stämning som möjligt. Forskningen går flera år tillbaka, har tittat på stora mästerskap och andra event och har grundat de principer som vi jobbar efter, säger Grönberg.

Allt handlar om hur folksamlingar hanteras. Kommunikation ska användas så långt det går, och i nästa skede handlar det om taktiska metoder: hur man på bästa sätt omhändertar en person i en folksamling (läs mer i faktarutan).

Utbildningen innehåller också information om juridiska rättigheter, arbetsmiljö, arenaförutsättningar och mental förberedelse.

– Jag tyckte att Växjö Lakers ordningsvakter var duktiga och komptenta, de var dukiga på att prata, hade glimten att ögat och är bra på att ingripa på ett taktiskt bra sätt. De är både mjuka och tuffa på samma gång, säger Patrik Grönberg.

Allt handlar om att skapa en säkrare arena för alla.

– Det är det som är syftet. Det kan gå åt skogen under matcher, men vet alla hur de ska agera så kan man skapa en trivsam upplevelse på arenan ändå, säger Grönberg och berättar att utbildningen upprepas en gång varje år.

– Jag vill också tillägga att samarbetet med Växjö Lakers är mycket mycket bra. Arenachefen Jonas Lindqvist har full förståelse för säkerhetens betydelse, vilket är viktigt.

Växjö Lakers hade också direkt effekt av utbildningen. Under matchen mot AIK smällde en person av ett knallskott, men snabbt och smärtfritt plockade ordningsvakterna ut personen ur bortaklacken och arenan.

– Utbildningen handlar om hur man agerar mot individer i en folksamling, och det här var ett bevis på hur det kan fungera i praktiken, säger Patrik Grönberg.