• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 28 November Nov
Torsdag Tor 30 November Nov
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan
Torsdag Tor 1 Februari Feb
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar

Matchens profil: Martin Gerber

13 januari 2012 13:00

Sent under sommaren blev Martin Gerber klar för Växjö Lakers och schweizaren har varit mycket bra under säsongen.


Den rutinerade målvakten tröttnade på den osäkra vardagen i NHL där han bara fick spela tre matcher med Edmonton Oilers ifjol - resten av tiden spenderades i farmarlaget Oklahoma City Barons i AHL.

Att bli skickad till AHL sved givetvis.

– Det suger, det är inget att hymla om. Man vill spela på den stora scenen. Säsongen var över innan jul för Edmonton, så de ville satsa på de unga killarna i mål och jag blev kvar i Oklahoma. Det var en bra erfarenhet för mig men det var inte där jag ville spela, säger Martin Gerber som i somras istället signade för Växjö Lakers.

Men trots att han lirade med Liam Reddox och Brad Moran i AHL ifjol, så pratade han inte med dem innan han signade.

– Nej, det gjorde jag inte. Jag visste att de skulle spela här och jag kände Tomi (Kallio) och Mike (Iggulden) och då förstod jag att det skulle vara ett bra lag här. Jag snackade med en del folk i Sverige om vad de trodde om Växjö, men inte med spelarna direkt, och när jag fick höra om satsningen så kändes det bra att komma hit.

37-åringen har bara goda minnen från Sverige då han gjort två säsonger i Färjestad och även vann SM-guld med klubben 2002.

– Jag gillar Sverige och hade en bra tid när jag var här senast. Det är lätt att anpassa sig här, berättar han.

Är det stor skillnad att spela i en nykomling som Växjö jämfört med ett etablerat topplag som Färjestad?
- Det är press i båda, men på olika sätt. I slutändan handlar det dock om att vinna oavsett var du spelar. I en nykomling så måste man acceptera att det blir fler misstag innan alla är varma i kläderna, och så var det i början här också. För att vi ska vinna så måste alla verkligen vara på topp, i ett topplag så kan man vinna även om alla inte är på topp. Vi kan inte gå på 90 % för då vinner vi ingenting.

Vad säger du om din egen säsong?
- Det var ganska tufft i början, men som lag har vi blivit bättre och bättre, och då är det enklare att vara målvakt. Vi spelar enklare nu, killarna vet vad de ska göra, de gör inga svåra saker. Alla måste veta vad man ska göra i egen zon för det går så snabbt, men i början av säsongen krånglade vi till det lite för mycket. Men nu fungerar allt mycket bättre.

Martin Gerber hymlar inte om att han trivs i Växjö.

– Här är det riktigt bra. Vi har en ny och fantastisk arena och många hängivna fans vilket skapar den bästa atmosfären i hela serien. Det är verkligen roligt att spela i en fullsatt och livlig arena, säger han och berömmer laget.

– Det är ett bra lag med killar som jobbar stenhårt.

Du bidrar också med din rutin?
- Jag vill hjälpa alla. Oavsett om det är målvakter eller spelare så försökar jag hjälpa till och diskutera, och på samma sätt vill jag veta om jag gör något fel. Kommunikation är väldigt viktigt och är viktigt i spelet och för att skapa ett bra lag.

Gerber har gjort totalt sju säsonger i Nordamerika och spelat NHL-hockey i Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Ottawa Senators och Edmonton Oilers.

– Jag var ganska upprörd senaste året eftersom det blev mycket AHL-hockey. Jag hade ett tvåvägsförslag för Chicago i somras, men de signade några bra målvakter och jag ville inte hamna i samma situation igen där det fanns risk för AHL. Har man en tvåvägsdeal så vet man aldrig var man spelar, och jag vill vara med min familj, säger han men menar att han skulle kunna tänka sig att spela i NHL igen.

– Ja, defintivt. Jag älskar hockeyn där borta. Det är något speciellt med hela ligan och allt runtomkring. Det är verkligen roligt. Men familjemässigt är det inte lika bra och jag kan inte bara se till mig själv längre, så ska jag dit igen måste det vara ett envägskontrakt så att jag vet var jag ska spela. Det är dock inte så enkelt som äldre målvakt att komma in i ligen igen, många organisationer satsar på yngre målvakter.

Hur länge till ska du spela?
- Jag vill spela så länge jag har roligt och får ut något av hockeyn. Mycket handlar om hur länge kroppen håller. Jag lär mig fortfarande nya saker och ishockeyn har utvecklats enormt mycket de senaste åren, så man måste hela tiden lära sig och ändra på saker för att hänga med.

Nu väntar Färjestad på hemmaplan för Växjö Lakers, givetvis en speciell match för Martin Gerber som gjort ett par säsonger i klubben. Lagen har redan mötts tre gånger under säsongen.

– Första matchen var speciellt för jag hade många bra minnen från tiden där. Det var ett bra ställe att vara på. Men nu känns det inte jättespeciellt och det är inte så många killar kvar i laget som jag känner, men visst är det en match som jag väldigt, väldigt gärna vill vinna, säger Martin.

Växjö Lakers har plockat fler poäng borta än hemma, är det skillnad för dig som målvakt att spela borta än hemma?
- Vi spelar enklare borta vilket gör det enklare för mig. Av någon anledning så vet vi att motståndarna måste hålla i taktpinnen borta, och vi är bra på att ha tålamod och vänta ut dem utan att rusa. Hemma så försöker vi kanske göra det lite för komplicerat, jagar första målet lite för mycket... men vi blir bättre.

Fakta är i alla fall att Martin Gerber bidragit till många Växjö Lakers-poäng i vinter.

– Vinna är något man måste lära sig. Det kommer inte bara av hårt arbete utan man måste använda huvudet också och lära sig avväga situationer, och det är något som vi lär oss hela tiden, säger han.