Växjö klara för semifinal
Publicerad: 2024-03-27
Ja, Växjö Lakers besegrade Luleå i denna fjärde kvartsfinal, och tog sig därigenom till semifinal efter 4 raka segrar. Det satt dock hårt inne, Luleå bjöd upp till ordentlig dans, och det var länge helt ovisst. Avgörandet kom i första övertidsperioden, och vi tackar Luleå för bra motstånd.

Första perioden började med ett lite avvaktande Växjö, liksom för att känna efter vilken intensitet Luleå skulle ta sig an denna match, hårt trängda och med piskan på sig att vinna. Men Växjö började också stabilt, höll motståndarna på utsidan, och såg ut att ha god kontroll. Efter 5-6 minuters spel hände det något med Gabriel Carlsson, som fick kliva av. Elias Rosén ersatte som uppsatt sjundeback. Det var flera långa spelsekvenser utan avblåsningar, men efter 08:43 ringde det bakom Matteus Ward i hemmamålet. Ett flygande anfall där Växjö la ner pucken djupt, och fick fast den i offensiv zon. Martin Lundberg hittade Hugo Gustafsson som hade åkt sig fri från sin försvarare, och framför mål stod Emil Sylvegård och styrde in Hugos skott.

I Luleås följande anfall drog Eric Martinsson på sig en tvåa för en Interference på Niklas Olausson, och matchens första powerplay tillföll hemmalaget. Växjös box höll tillsammans med Emil Larmi undan när först Brendan Shinnimin och sen Erik Gustafsson fick läge. När Eric Martinsson kom tillbaka på isen fortsatte Luleå att förlägga mer tid i Växjös zon, och det blev mycket stök och bök utmed sargerna. Ett aggressivare och rappare hemmalag än vad vi sett under de tre tidigare kvartsfinalerna. Mot slutet av perioden var det dock Växjö som skapade mest framåt, bland annat hade Marcus Sylvegård ett riktigt vasst läge, men Ward klarade. I slutminuten visade Växjös kapten Joel Persson var skåpet ska stå när Shinnimin hackade och slog efter honom med sin klubba. En liten markering från Joel bara, och Shinnimins bakåtdyk i isen lurade inte domarna, utan de sista sekunderna rann ut och vi gick till pausvila med ledning på ett.

Andra perioden började lite liknande som första, lite avvaktande spel i mittzon från båda lagen egentligen, ingen vill gå bort sig och riskera fastna i egen zon i andra perioden när det är långt till båsen. Växjö varierade tempo mycket fint, man slog av, lät Luleå komma upp en bit i banan innan man när läge gavs tryckte på med två-tre man. Hemmalaget fick lite bekymmer och kändes lite stressat varje gång Växjö checkade högt, och Ward bjöd faktiskt Manuel Ågren på en gratischans när han ivrigt försökte slå iväg pucken, men försvarande klubba hann emellan och styrde undan ”Mannes” skott. Tyvärr ingen Gabriel Carlsson på isen, vi hoppas det mest är av försiktighetsåtgärd och att han mår bra.

Mot mitten av perioden var det Växjö som spelade bäst, man lyckades med sin höga press att trycka fast hemmalaget i allt längre och längre sekvenser, och man skapade också en del farliga lägen, men Luleå låg bra i skottlinjen och blockerade många skottförsök. Men Luleå kämpade på och kom i snabba omställningar då och då, och tittade man på skottstatistiken på mål var det jämt, och det blev också jämt i målprotokollet när Jesper Sellgren i 14:e spelminuten trampade rakt in och satte upp en backhand i Larmis vänstra kryss. Direkt efter målet åkte Noah Östlund sig fri mot Ward, och blev nerdragen av Oskari Laaksonen som fick vila 2 minuter. Tyvärr satte Växjö inte upp sitt bästa powerplay, inte förrän de sista sekunderna då man radade upp ett par, tre lägen men utan resultat. Den sista minuten var händelserik med skarpa frågor till båda målvakterna, men perioden tog slut och vi såg fram mot avgörandet.

I tredje perioden var ju frågan hur hårt hemmalaget skulle komma ut, och om Växjö skulle kunna utnyttja ett alltmer offensivt hemmalag. Luleå kom ut hårt, och satte upp flera anfall där man utnyttjade större ytor på isen för att dra isär Växjös kompakta defensiv, vilket man också lyckades med flera gånger om. Men Växjö kröp ihop och kändes ha ganska god kontroll, även om det kom en del puckar som Larmi fick ta hand om. Efter 4:30 visades Victor Stjernborg ut för en fasthållning, en viktig sekvens av matchen. Ett ledningsmål för Luleå nu så är nog kvartsfinal 5 en verklighet. Men, ännu en gång straffade Luleå sig själva, genom en eftersläng av Pontus Andreasson på Brian Cooper och som förpassade honom till utvisningsbåset. 4-4 och en minuts powerplay för Växjö väntade. Nu drog också visselkonserten i gång, och trycket på domarna höjdes rejält.

Det small på ordentligt nu vid nästan varje sargduell från hemmalaget, men Växjöspelarna svarade inte upp utan höll sig kyliga och kontrollerade, så som vi sett dem göra under de tre tidigare kvartsfinalerna. Det kom trots det en Växjö-utvisning på Elias Rosén, som bröt ett friläge efter puckslarv av lagkamrater. Luleå fick med detta en ny chans att ta ledningen i powerplay, och man satte upp flera riktigt farliga chanser, men Emil Larmi förhindrade detta tillsammans med uppoffrande spel från Växjös box. På tal om Emil Larmi så tog han steg ikväll mot den form han höll under förra säsongens slutspel. Luleå pressade på med allt man hade, och Växjö fick koncentrera sig på att hålla rent framför mål och få ut puckarna i mittzon, helst utan att slå icing. Avslutningen på perioden blev intensiv, men inga mål föll så vi tog paus och inväntar fjärde perioden.

Första övertidsperioden tog vid med ett par minuter i Luleås zon, där Växjö spelade runt och kom till ett och annat avslut, men Luleå var bra med och låg i skottlinjen. Men även Luleå tryckte på framåt, och ställde nya frågor till en så här långt nekande Emil Larmi. Det var inte mycket som skiljde lagen åt, matchen stod helt och vägde och vem som helst skulle kunna peta in en puck i något av målen. Nätrassel kom efter 11:e spelminuten när Kalle Kossila kunde forcera in pucken, men Ward fick benskyddet på pucken, och flyttade målet, och situationen videogranskades, Pucken var helt klart över linjen, men det handlade om pucken gick över det hål där målpeggen och stolpen brukar vara. Efter lång och prekär videogranskning kom beslutet på isen: ej mål, att ändras till godkänt, mål, och Växjö Lakers gör Rögle BK sällskap till semifinalspel.

Sammanfattning:

0-1 #51 Emil Sylvegård 08:43 (ass #28 Gustafsson, #27 Lundberg)

1-1 #23 Jesper Sellgren 34:18 (ass #21 Tyrväinen)

2-1 #11 Kalle Kossila 36:28 (ass #64 Martinsson, #21 Cooper)

Skott på mål 35-21 (7-7, 6-9, 17-1, 5-4)

Nu väntar Rögle i semifinal, och hockey ska ju ses live så skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.