Rögle avgör i den femte perioden
Publicerad: 2024-04-09
På tisdagen fanns en chans att se till att få hem matchserien till Vida Arena en gång till. Och det blev verkligen spännande. I den femte perioden kom avgörandet när Lukas Ekeståhl-Jonsson vallade in segermålet för Rögle.

Det kanske inte var kniven mot strupen inför kvällens semifinal 3, för Växjö Lakers, men ett tufft läge efter att ha förlorat båda sina hemmamatcher initialt. Så kvällens match var ju givetvis viktig. Stor skillnad mellan 0-3 och 1-2. Men matchen har väl inte riktigt den inledningen som Lakers ville ha. Redan efter 1.41 åker Noah Östlund ut för en slashing (solklar), och med 20 sekunder kvar på den tvåan hittar Lukas Ekeståhl-Jonsson fram till Rodrigo Abols, som störtat in på vänsterkanten och kan trycka in 1-0 till hemmalaget redan efter 3.21.

Gästerna ser långsamma, lite sävliga ut och känns inte alls påkopplade inledningsvis. Rögle skapar målchanser från ingenting och till slut så kommer det en ny utvisning, denna gång på Gabriel Carlsson som efter 9.33 åker för en hakning. Som tur är, får vi väl säga, så håller man rent bakom Larmi under dessa två minuter. Lakers spelar upp sig en aning, men spelet lämnar mycket över att önska. Det blir väldigt mycket dumande, utan att man kan vara först på pucken.

Under den sista halvan av perioden lyckas man jobba fast pucken lite oftare, men man har fortsatt svårt att få dom där riktigt glödheta chanserna på Rifalk, som ser allt som kastas på honom. Så även om gästerna vinner skotten med 8-13 så är det ändå Rögle som på sina 8 skott skapar mer oreda, och dessutom ett ledningsmål.

Den andra periodens inledning är ganska svag sett till spelet generellt. Och det är den fram till 10.05 då Lakers ska ta sin tredje utvisning för kvällen genom Robert Rosén som åker för en crosschecking. Och då får matchen liv igen, känns det som. För i det efterföljande numerära överläget för Rögle så kan Linus Sandin hitta en retur från Larmi och tryck in 2-0 efter 11.56. Detta var nog vad som i det läget krävdes för att Lakers skulle lyfta upp sin prestation. Och knappa två minuter efter 2-0 kan Lakers kontra in en reducering till 2-1 genom ingen mindre än Filip Eriksson, som gör sitt första mål.

Lakers vinner åter igen skotten, denna gång med 8-12, men får ändå bara 1-1 i perioden. Efter 40 spelkade minuter leder man skotten med ganska klara 16-25, men målmässigt i underläge med 2-1.

Den tredje perioden blir verkligen lång pina känns det som. Vad vi än kastar mot Rifalk så passerar det inte honom och slutet går ju klockan fort. Vi får en rejäl chans redan 2.11 in i den tredje perioden när Anton Bengtsson åker ut för en tripping på Blichfeld. Men som sagt, trissan vill inte in...... eller? Vi har ju faktiskt Filip Eriksson, en kille med hav av självförtroende, som får mer och mer speltid ju längre matchen lider.

Och när Gabriel Carlsson tar pucken från blålinjen och ner mot teknings cirkeln, så finns Filip där inne, och med en skön touch på pucken så styr han in Gabbes skottpassning efter 15.55. Trots att det var den spelmässigt bästa perioden från Lakers idag så är det trots det hemmalaget som vinner den tredje periodens skott med 8-6. Men gästerna vinner perioden och tar matchen till en ny förlängning.

En förlängning som går över både en fjärde och in i en femte period. Växjö gör en fantastiskt bra fjärde period där man får en utvisning med sig och är väldigt nära redan i början att avgöra. Man dödar två utvisningar emot sig och man är verkligen värda en seger.

Men vi får vänta på ett avgörande, och som vanligt så grinar det emot oss något kopiöst måste man säga. Vi har ett antal situationer där vi kunde fått ytterligare utvisningar med oss, men vi blev förnekade. Istället åker Hugo Gustafsson ut för en hög klubba där Rögle spelaren hjälper Hugos klubba upp i ansiktet. Tredje gången gillt för Rögle och då kommer avgörandet. Men det kommer under ensekvens i Rögles PP där Lakers spelar bra, och pucken kommer upp till Lukas Ekeståhl-Jonsson på blå, som blir satt under tryck.

Han kastar därför pucken, lite i panik, ner mot den diagonala hörnan. Dock träffar pucken på Keegan Lowes ben/byxa och styrs in i nättaket bakom en chanslös Larmi. Ett typiskt avgörande i en lång overtime. Och också ett typisk avgörande av ett lag som är i ett sanslöst flow som Rögle är i. Målen kommer till dom känns det som. Men, det är bara att slicka såren och upp på hästen igen. På torsdag är det en ny chans att ta matchserien tillbaka till Vida Arena. Nedsläpp kl 19.00.