Förlust i fjärde semifinalen
Publicerad: 2024-04-11
Referat
Växjö Lakers rådde inte på Rögle BK i semifinalspelet. Trots en stark inledning på matchen räckte det dessvärre inte för att vända hem semifinalserien till Vida Arena och säsongen fick därmed ett abrupt slut.

Första perioden inledde Växjö med ett bra tempo, men lite oskärpa. Kanske tecken på ett visst mått av nervositet inför det som stod för dörren. Passningarna satt inte riktigt där de skulle, och vi fick ett par jobbiga omställningar signerade hemmalaget. Även snabba kontringar ner mot Emil Larmis mål bjöds vi på under matchupptakten, men Larmi startade strålande. Annars stod de gröna mest uppställda på egen blå och inväntade dragen från Jönssons mannar. Hemmalaget var tydliga i sin push mot Larmi när man väl fick möjligheten, bland annat Dennis Everberg gick hårt på kassen och störde Larmi.

Men inga mål i halvtid på perioden, och en ganska lik matchöppning från de tidigare tre lagen emellan. Bästa målchansen så här långt var nog Emil Sylvegård, som rundade kassen och kunde så när lirka in pucken köksvägen, men Rodrigo Abols fick sin klubba på plats i grevens tid för hemmalaget. Men strax därefter spräckte Rifalks nolla genom ett grymt förarbete av Joachim Blichfeld som serverade Brian Cooper en fin macka samtidigt som Filip Eriksson åkte in och skymde Rifalk. Växjö fick lite momentum efter målet och gick hårt för ett andra. Man fick bättre betalt idag, och strax innan det stod 17 minuter på tavlan satte Manuel Ågren upp 0-2 på densamma. Denna gång var det Brian Cooper som spelade fram. Det var faktiskt bud på trean också, men Eric Martinssons skott gick i stolpen.

Andra perioden drog igång med ett par anfall åt båda håll, och vi fick se lite känslor på isen, vilket inte visades så mycket i första perioden. Fortsatt bra tryck under skridskorna på Växjö, och vi vet ju hur det är i andra perioden när det är långt till båset, och Växjö försökte pressa högt och få fast pucken i Rögles zon. Givetvis försökte hemmalaget detsamma och man fick också ett tungt anfall mot Växjö efter 4-5 minuters spel, och Växjö såg för första gången i kväll lite virriga ut innan man fick koll på grejerna igen. Men det var jämt, och hemmalaget kunde reducera med ett riktigt fint mål mitt i perioden, där Lian Bichsel öppnade upp med en crosspassning till Adam Engström, som väggade med en ny cross till Adam Tambellini och Emil Larmi stod maktlös.

Växjö svarade med ett anfall mot hemmamålet där Michael Kapla tvingades trippa Filip Eriksson, och domare höjde armen för matchens första utvisning. Robert Rosén fick ett läge i slottet som Rifalk klarade, och Gabriel Carlsson fick iväg ett skott från blå med skymning framför Rifalk, som ändå räddade, och Rögle klarade hålla tätt under utvisningen. Mot slutet av perioden bjöds publiken på ett par riktigt fina chanser åt båda hållen, där båda lagen offrade sig helhjärtat för att freda egen kasse, och några fler mål blev det inte. Men ett bra övertag för Växjö i antal skott på mål (16-29) och chanser, nu laddar vi inför tredje.

Tredje perioden inleddes med en Dennis Everberg i famnen på Emil Larmi, dock mer eller mindre dittvingad av Martin Lundberg och pucken, ja den låg kvar i målgården. I anfallet efter var det Daniel Zaar som hamnade i knät på Växjös målman, dock helt på egen hand denna gång och utan åtgärd från domarna. Men en rejäl forcering från hemmalaget fast beslutna att ta sig i kapp. Växjös första utvisning kom också då Brian Cooper trippade Rodrigo Abols efter bara 02:10. En så kallad ”bra utvisning” men den blev dyr då det 29 sekunder senare stod 2-2 på tavlan efter ett fint powerplay-mål av Simon Ryfors. Några minuter senare kom en ny trippingutvisning denna gång på Keegan Lowe. En mycket sent tagen utvisning av domarna. Ett 3-2 mål nu skulle nog kunna bli riktigt tufft, och det var precis det som hände. Daniel Zaar lyckades till slut få klubban på pucken i en enda stor röra framför Emil Larmi. Drygt 11 minuter kvar för Växjö att vända tillbaka detta.

I sin iver på att etablera tryck framåt, öppnades det i defensiven, och Abols var nära 4-2 i ett friläge mot Larmi, som dock klarade. Det blåste gröna vindar i Catena Arena, publiken i högform och en ny utvisning för Växjö när Eric Martinsson tappade fattningen och rappade Dennis Everberg i knävecket, något som gav Martinsson 5 + game och de små halmstrån som fanns blev ännu mindre. 5 minuter powerplay för Rögle, som utnyttjat sina lägen med en man mer på isen. Växjö svarade för 5 heroiska minuter, och blev fulltaliga, men det återstod nu bara 3,5 minut av matchen. Med 02:45 kvar lämnade Larmi för en extra utespelare. 02:25 time-out från Växjö, där Nicklas Rahm drog upp de sista riktlinjerna. Det blev rörigt, Växjö hade svårt att få fast pucken i anfallszon, och tvingades ut i mittzon gång efter annan. Med 01:25 kvar kvitterade Rögle BK ut finalbiljetten när Daniel Zaar åkte hela vägen över isen och la in pucken i det tomma målet.

Sammanfattning:

0-1 #21 Brian Cooper 12:08 (ass #86 Blichfeld)

0-2 #62 Manuel Ågren 16:52 (ass #21 Cooper)

1-2 #91 Adam Tambellini 29:12 (ass #56 Engström, #20 Bichsel)

2-2 #15 Simon Ryfors 42:39 (ass #12 Ferguson, #3 Kapla)

3-2 #72 Daniel Zaar 48:50 (ass #15 Ryfors, #18 Everberg)

Skott på mål 25-34 (8-15, 8-14, 9-5)

Vi gratulerar Rögle till en välförtjänt plats i SM-finalen, efter att har svept ut både 1:an och 2:an i tabellen, och samtidigt tackar vi i Växjö Lakers Media för den här säsongen.

//Micke Ljunggren

Skribent Micke Ljunggren