Växjö i brygga i semin
Publicerad: 2024-04-07
Växjö Lakers rådde inte på Rögle i denna andra semifinal heller. Man spelade bra, och gjorde mycket rätt, men effektiviteten och de där riktigt farliga lägena uteblev, och nu har man två tuffa bortamatcher där minst en vinst krävs för att rädda sig kvar i denna semifinalserie.

En helt magisk stämning i VIDA Arena i eftermiddag ramade in upptakten till semifinal 2 mot Rögle. Första perioden började med ett ganska bra tempo på isen, där de båda lagen kände på varandra inledningsvis. Det var Växjö som höll högst intensitet och man ställde till det rejält framför Rifalks kasse, bland annat hade Kalle Kossila en i stolpen, och strax därefter fick Växjö med sig matchens första utvisning på Daniel Zaar för en interference vid tiden 04:53. Men Rögle hade inga större bekymmer med att döda av dessa två minuter, och Zaar var snabbt tillbaka på isen utan någon egentlig målchans för hemmalaget.

Växjö fortsatte i samma tempo och spelade ett frejdigt anfallsspel, men Rögle försvarade sig uppoffrande och låg med en man högt för att snabbt kunna ställa om. Med 6,5 minut kvar uppstod lite känsloyttringar och domarna fyllde på lite i vardera utvisningsbås, 2+2 minuter för Victor Stjernborg och Lian Bichsel, och 2 minuter var för Eric Martinsson och Anton Bengtsson. Men det fanns fler lediga platser i utvisningsbåsen och de gjorde Robert Rosén och Linus Sjödin anspråk på i nästa spelsekvens, och även Dennis Everberg och Martin Lundberg fick åka dit och sätta sig i de numera ganska välfyllda burarna. Alla utvisningar kvittades så vi spelade 5-5 ute på isen trots allt. Trots ett massivt spelövertag för Växjö så är det Rögle som tar ledningen strax innan paus, en styrning framför Emil Larmi från Simon Zether´s klubba. Växjö gjorde en fin push på slutet och var riktigt nära att kvittera, men vi gick till pausvila med 0-1 på tavlan.

Andra perioden inledde Växjö riktigt bra, man satte omgående press i motståndarnas zon och innan två minuter hade passerat stod det 1-1 på tavlan. Det var Joachim Blichfeld som hittade Gabriel Carlsson på blå, och Robert Rosén stod framför Rifalk och styrde in pucken. Men glädjen blev kortvarig, Rögle satte 1-2 strax därefter också på en styrning, ett mål som godkändes först efter videogranskning då klubban var i samma höjd som ribban, vilket är begränsande för att målet ska godkännas. Det var riktigt slutspelskaraktär på isen, och tätt, tight och jämnt, även om Växjö till stora delar hade puckinnehavet så var gästerna väl samlade och framför allt effektiva.

Mitt i perioden drog Manuel Ågren på sig en abuse of officials, och fick sitta två minuter på botbänken för det. Rögle kom dock inte så nära, då Växjös boxplay var riktigt bra. Gästerna vann lite mer mark i andra halvan av denna andra period, och man kom till fler farligheter framför Larmi, som dock höll emot med ett par spektakulära Emil Larmi-räddningar. Nej, trots många fina avslut stod Rögle emot och tog med sig 1-2 ledningen till pausvilan.

Tredje perioden öppnade Växjö likt de två första, med en rejäl push mot Rögles mål, men Rögle svarade omgående med en 2-1:a mot Larmi och 1-3 på tavlan redan efter dryga minuten. Det var Simon Ryfors som var sist på pucken. Men bara 28 sekunder senare ringde det bakom Rifalk när Joachim Blichfeld lossade stora kanonen. Vilken intensiv start på perioden. Ställningskriget fortsatte på isen, och det var som matchen igenom i stort ett Växjö som förde mycket av spelet, men hade svårt att komma in till de där riktigt vassa lägena, och ett Rögle som stod för snabbhet och kom i flera spelvändningar ända in mot Larmi som fick ligga i för att freda kassen.

Tiden rann i väg obehagligt fort, och vi var snabbt mitt i perioden med utan något direkt förändring i spelet. Växjö gjorde mycket bra, men det studsade inte alls med Växjö. Med dryga 8 minuter kvar kom en ny dubbelutvisning som kvittades bort, Emil Sylvegård och Linus Sjödin hette förbrytarna som fick kyla av sig lite. Växjö satte upp ett riktigt bra läge, där Dennis Everberg tillslut rensade med en puck- out, och powerplay för Växjö i ett mycket viktigt läge i matchen. Men nej det ville sig inte i powerplay heller, och Everberg var tillbaka på isen fortare än kvickt. Med 2,5 minut kvar tog Växjö time-out, och vid 2 minuter på klockan lämnade Emil Larmi för spel 6-5, men med 13, 9 sekunder kvar satte Linus Sandin 2-4 i tom kasse, och det var rullgardin ner.

Sammanfattning:

0-1 #17 Simon Zether 18:25 (ass #22 Jonsson, #3 Kapla)

1-1 #87 Robert Rosén 21:41 (ass #17 Carlsson, #86 Blichfeld)

1-2 #27 Linus Sjödin 22:53 (ass #56 Engström, #21 Bowlby)

1-3 #15 Simon Ryfors 41:09 (ass #91 Tambellini, #28 Bengtsson)

2-3 #86 Joachim Blichfeld 41:37 (ass #45 Östlund, #21 Cooper)

2-4 #8 Linus Sandin 59:47 (ass #12 Ferguson)

Skott på mål 35-20 (14-8, 8-7, 13-5)

Nu vänder semifinalserien söderut för två matcher i Ängelholm, och hockey ska ju ses live så skaffa din biljett på (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.