Summering av juniorsäsongen: ” Att träna ett J18-lag är så mycket mer än bara hockey”
Publicerad: 2024-04-21
Nyhet
Det har gått någon vecka sedan Växjö Lakers juniorlag avslutade sina säsonger. För J18-laget slutade säsongen i Gävle efter att Brynäs IF tagit sig vidare till semifinal. För J20 tog säsongen slut i kvartsfinalen mot Frölunda HC.

Växjö Lakers J18 har haft en ojämn säsong med både toppar och dalar. I grundserien (J18 Regional Syd, Region Syd) som avslutades innan jul slutade laget på en tredjeplats med 17 segrar, en oavgjord och fyra förluster. Laget kvalificerade sig därmed till J18 nationell södra som inleddes efter årsskiftet. I den serien slutade J18-laget på en sjundeplats och säkrade därmed en plats i SM-slutspelet. I sextondelsfinalen besegrade Växjö Lakers IF Malmö Redhawks med 2-1 i matcher. I åttondelen besegrade J18-laget Södertälje SK med 2-0 i matcher och därmed kvalificerade de sig till kvartsfinal. I kvartsfinalen väntade Brynäs IF. Gävlelaget vann till slut med 2-1 i matcher och J18-lagets säsong var därmed över.

- Den största besvikelsen har lagt sig men givetvis känns det fortfarande lite, då jag kände att vi var så nära att ta oss till finalhelgen. Jag tycker att vi gör bra matcher mot Brynäs. Det var tre jämna och tighta matcher som hade kunnat sluta hur som helst. Jag tycker väl någonstans att Brynäs var lite bättre än oss men är extremt nöjd med spelet vi visade upp och även karaktären i gruppen. Jag tycker vi spelade en bra ishockey när det gällde som mest, säger Axel Blomqvist, huvudtränare för Växjö Lakers J18.

Ni tog er nästan hela vägen till finalhelgen och som du beskriver en tight kvartsfinal mot Brynäs IF. Om du tänker tillbaka på säsongen som inleddes hemma mot Karlskrona HK i mitten av september, hur skulle du beskriva säsongen?

- Säsongen var som ofta lite upp och ner. Vi startar väldigt svagt men hittar en bra och jämn nivå i första serien innan jul. Efter jul så startar vi extremt bra och spelar en jättebra ishockey. Därefter kommer en liten dipp där vi blandar bra prestationer med dåliga prestationer och vi avslutar den serien med en del förluster. Ska man se något positivt med den perioden så får man mycket lärdomar, mycket reflektion och analys som jag tycker vi hade användning av när vi väl gick in i slutspelet, säger Axel och fortsätter.

- Jag är väldigt nöjd med hur vi uppträder i slutspelet där vi visar att vi hade en stark karaktär i gruppen och lyckades vända flera underlägen och jag är väldigt stolt över hur gruppen kom samman. Som helhet är jag väldigt nöjd med säsongen och framstegen vi tar från början av säsongen till slutet av den.

Detta var din första säsong som huvudtränare. Vad tar du med dig inför framtiden och nästkommande säsong?

- Jag tar med mig extremt mycket. Att träna ett J18-lag är så mycket mer än bara hockeyn i sig. Spelarna ska må bra utanför, det ska funka med skola, det ska funka med lägenheter. Det är mycket förväntningar, det är många olika åsikter, det är mycket samtal och dialog. Det är många olika bitar som man behöver ha koll på helt enkelt. Så jag tar med mig väldigt mycket från säsongen och ser tillbaka på den som väldigt utvecklande.

Här näst för ledarstaben väntar planering inför kommande säsong med bland annat bokning av träningsmatcher, planering och även vila innan uppstarten för säsongen 2024/2025.

Växjö Lakers J20 inledde säsongen starkt och vann grundserien, J20 nationell södra och tog sig därmed vidare till J20 nationell topp 10-serien som inleddes efter årsskiftet. I topp 10-serien slutade Växjö Lakers J20 på en femteplats. Därefter väntade slutspelet, i åttondelsfinalen vann smålänningarna med 2-1 i matcher mot Linköping HC. Därefter väntade kvartsfinalspel mot Frölunda HC som vann med 2-0 (2-0, 7-3) i matcher. Därmed var J20-slutspelet över för säsongen.

- Jag är stolt över laget, samt säsongen där vi hållit en hög lägstanivå och visat att vi slår alla lag. Samtidigt är jag besviken över att vi inte lyckades göra just det i slutspelet. Jag tycker att vi gör tre av sex bra perioder mot Frölunda, det är två jämna matcher med små marginaler som avgör och vi hade behövt ha fler av dessa på vår sida, säger Emil Rasmussen, huvudtränare i Växjö Lakers J20.

Det har gått några veckor sedan ni spelade mot Frölunda, en match som även blev er sista för denna säsong. Du har även hunnit vara lite ledig, om du nu skulle blicka tillbaka på säsongen, vad känner du då?

- Vi hade en lite trevande inledning av säsongen, en hel del nya spelare och ledare. Någonstans i oktober månad började vi hitta rätt och därifrån spelade vi väldigt bra och vann även den södra serien. I topp 10 serien efter jul fortsatte vi på den inslagna vägen med många tighta och utvecklande matcher. Jag är stolt över truppen och staben hur säsongen har genomförts.

Detta var din tredje säsong i Växjö Lakers och andra som huvudtränare för J20-laget. Vad vill du ta med dig inför kommande säsong?

- Jag tar med mig många positiva saker som vi gjort denna säsong och ska fortsätta göra. Jag gillar identiteten vi har i klubben och sättet vi utvecklar spelare på hela vägen från U16 – A-lag. 

Även för J20-staben väntar en del utvärdering och planering inför uppstarten av säsongen 24/25.

- Väl när den är i gång har vi en del lagmöten, individuella samtal med spelare och sedan ska jag assistera fystränaren på den fysiska delen, avslutar Emil.

Kommunikatör Hanna Södergren