Kvartsfinal 4: Luleå - Växjö
Publicerad: 2024-03-27
Inför
Efter tre raka vinster har Växjö skaffat sig ett ypperligt utgångsläge i kvartsfinalserien mot Luleå och redan under onsdagskvällen har Lakers chans att avancera till semifinal i årets SM-slutspel.

Matchserien mot Luleå har, som väntat, blivit tajt och tuff. Trots det har Växjö en 3-0-ledning i matcher inför kvällens kvartsfinal 4. Det innebär således att Lakers skaffat sig fyra matchbollar och har chans att avancera till semifinal redan under onsdagskvällen.

I kvartsfinal 3 kopplade Växjö greppet i slutet av den första perioden då Keegan Lowe prickade in sitt första slutspelsmål för säsongen. I mitten av mellanakten skulle dock Luleå komma tillbaka då Oskari Laaksonen kvitterade. 1-1-ställningen varade endast i 34 sekunder, eftersom Gabriel Carlsson höll sig framme och återgav Växjö ledningen med sitt första slutspelsmål under våren. Som om inte det vore nog klev Ludvig Nilsson fram och utökade till 3-1 med 101 sekunder kvar av perioden. För övrigt var även Nilssons fullträff hans första mål under årets SM-slutspel.

Under den tredje perioden spelade Växjö disciplinerat och stängde matchen. Luleå reducerade dock med 42 sekunder kvar, men kom aldrig närmare än så. Därmed har Växjö 3-0 i matcher och har vunnit två raka tillställningar med uddamålet.

Förutsättningarna inför kvällens kvartsfinal 4 är enkla. Vid vinst avancerar Växjö till semifinal och vid ett nederlag reducerar Luleå till 1-3 och matchserien vänder då tillbaka till Växjö och VIDA Arena för kvartsfinal 5, där Lakers har ny matchboll.

Sett till de sex senaste inbördes mötena (alla sammanhang inräknat), där Luleå har agerat hemmavärd, har lagen vunnit tre fajter vardera. Fem av dessa bataljer har dessutom slutat med uddamålet. Frågan är om vi får bevittna ytterligare en uddamålskamp under onsdagskvällen?

Kvällens match spelas i Coop Norrbotten Arena, Luleå, med nedsläpp 19:00.

Visste du att…

… Växjö skjutit 90 skott på mål under de tre inledande kvartsfinalerna.

… Luleå endast släppt in nio mål på sina sju senaste hemmamatcher (alla sammanhang inräknat).

… Växjö vunnit tre av sina fem senaste bortamatcher (alla sammanhang inräknat).

… Juhani Tyrväinen har gjort tre av Luleås sex slutspelsmål.

… Kalle Kossila leder Växjös interna slutspelspoängliga med sina fyra assist på tre matcher.

Skribent Timmy Renud